top of page

Najljepša zimska atrakcija u Sarajevu

97 dana čarolije svjetla

Predivni Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH tokom zime postaje magično mjesto puno svjetla i nezaobilazna atrakcija za građane i posjetitelje Sarajeva svih generacija.

Festival svjetla Sarajevo donosi atraktivne svjetlosne postavke inspirisane ambijentom Botaničkog vrta i prirodnog i kulturno-historijskog blaga koje se čuva u Zemaljskom muzeju BiH.

Nastao po uzoru na lightscaping iskustva u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH jedinstven je događaj na ovim prostorima.

 

Osmišljen je kao svjetlosni park u u kojem će posjetitelji doživjeti trenutke inspiracije i istinske sreće.

Prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH održava se od 25. novembra 2023. (Dan državnosti BiH) do 01. marta 2024. (Dan nezavisnosti BiH). 

Festival svjetla Sarajevo (3).jpg

Upravo to je i period zimske praznične sezone u Bosni i Hercegovini, kada se pored pomenuta dva, iznimno važna datuma za državu Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju i brojni blagdani naroda koji žive na ovim prostorima.

Može se reći kako je upravo svjetlost, u najširem značenju tog pojma, ono što povezuje sve te blagdane i upravo će Festival svjetla Sarajevo biti događaj koji će nastojati „obasjati“ sve ove važne miljokaze bosansko-hercegovačke kulture i tradicije.

Zima je doba godine kada su dani kraći, a noći duže, a Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH upravo namjerava biti događaj koji će osvjetliti „sarajevske duge zimske noći“.

 

U Zemaljskom muzeju BiH postavljena je bogata svjetlosna postavka, najvećim dijelom izrađena u kreativnim studijima najprestižnije i najveće evropske firme za proizvodnju festivalskih svjetlosnih dekoracija – austrijske MK Illumination.

Svjetlosne dekoracije osvjetljavaju fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a stotine hiljada lampica i stotine svjetlosnih skulptura obogaćuju Botanički vrt Muzeja, koji je jedan od najljepših javnih prostora u Sarajevu, predivna i skrivena oaza zelenila u srcu Sarajeva.

Svijet suma_1.jpg

Ovogodišnja postavka Festivala svjetla Sarajevo najvećim dijelom predstavlja biljni i životinjski svijet ovih prostora, posebno one vrste kojima prijeti izumiranje.

 

Tako je Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH ispunjen svjetlosnim skulpturama pćela i leptirova, jata ptica i riba, žaba, kornjača, raznobojnih cvjetova i biljaka..., ali i lampicama postavljenim po drveću i biljkama, koje se savršeno uklapaju u ambijent i nadopunjuju ga, kreirajući prekrasan ugođaj.

 

Fokus je stavljen i na kulturno-historijska bogatstva koja se čuvaju u Zemaljskom muzeju BiH, pa su na poseban način uprizoreni elementi sa bosanskog ćilima, a svjetlom su istaknuti i reprezentativni primjerci stećaka. 

 

Magijom svjetla ispričane su i zanimljive legende ovih prostora, koje uključuju vile i svjetleća, čarobna bića. 
Neke od atraktivnih scena upotpunjene su i zvučnim efektima, nastalim u studiju muzičkog producenta i DJ-a Mirze Rahmanovića, poznatijeg po umjetničkom imenu Indigo.

 

Pored premium svjetlosnih elemenata u izvedbi kompanije MK Illumination, koja svojim svjetlima obogaćuje prostore širom svijeta, Festival svjetla Sarajevo donosi i radove značajnih svjetskih umjetnika.

Festival svjetla Sarajevo (2).jpg

Sa velikim ponosom Festival svjetla Sarajevo u svom prvom izdanju predstavlja izložbenu postavku „Birdz“ grupe francuskih svjetlosnih umjetnika TILT, koja u istom trenutku kada i u Sarajevu izlaže i u Londonu, New Yorku, Chicagu i Los Angelesu.

 

Posebna atrakcija bit će spektakularna video instalacija „Zvjezdana vrata – Skriveni svijet“, koja za temu ima svjetlo kao izvor života i rađanje života na našoj planeti.

 

Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH namijenjen je svima koji vole i žele uživati u lijepom.

Namjera je da ovo bude atrakcija za građane Sarajeva, ali i turiste koji posjećuju glavni grad BiH i koji žele na svoju „bucket listu“ dodati zimsku čaroliju u prekrasnom vrtu najznačajnijeg Muzeja u Bosni i Hercegovini.

 

„Vrt iz bajke“ za one najmlađe, koji će se sa djetinjim oduševljenjem zagledati u „svjetlosna čudesa“ i pustiti maštu na volju.

 

Mjesto druženja za one malo starije, koji će željeti fotografisati se u ovom bajkovitom prostoru, ili snimiti video i to objaviti na društvenim mrežama, jer će Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH biti predivna zimska kulisa. 

 

To je i mjesto za sve one koji se žele opustiti nakon napornog dana uz prekrasne prizore, za one koji uživaju u šetnji prirodom, ali i one koji žele doživjeti iskustvo bogate kulture i tradicije Bosne i Hercegovine na jedan potpuno drugačiji način.

Sigurno je kako gotovo da i ne postoji osoba koju ne privlači svjetlo i koja neće biti zadivljena zimskim ambijentom u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, osvijetljenim sa stotinama hiljada raznobojnih lampica.

 

Dobro nam došli na prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH, od 25.11.2023. do 01.03.2024. godine.

FSS_Logo_RGB-za-wix-500px.png
bottom of page